duminică, 17 noiembrie 2013

Liptauer



Liptauer este numele unei paste roz de uns pe paine, facuta din branza de vaci (sau un amestec de 1/3 branza de burduf / branza de vaci), ceapa, boia si chimen. Si chiar am pus chimen, desi il dau jos cand indrazneste sa-mi apara in fata pe vre-un covrigel - in crema aceasta e un ingredient esential. Pentru ca nu-mi place crontanitul semintelor (pardon) fructelor de chimen intre dinti, le-am maruntit in mojar (se poate face asta si cu o rasnita de condimente), dupa ce le-am prajit putin fara ulei. Mama mi-a amintit de curand de crema asta de branza de care n-am mai mancat de foarte multi ani, aceasta e reteta ei, iar ea are reteta de la bunica ei. Totusi nu e o reteta inventata de familia mea ci e intalnita in multe regiuni din fostul Imperiu Austro-Ungar, dupa cum citim pe Wikipedia. Cantitatile sunt aproximative, aici merge foarte bine expresia "dupa gust" - se poate adauga mai mult sau mai putin din oricare.

ingrediente:
- 400 g branza de vaci
- 1 ceapa mica - data pe razatoare si stoarsa de apa
- 1 lingurita chimen
- 1 lingurita boia
- sare, piper
metoda
- se amesteca bine toate ingredientele.


Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Super! Iar chimenul este preferatul meu! Nu il dau niciodata jos...:-)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cica are tot felul de proprietati benefice, o sa ma stradui si eu sa-l mananc mai des...

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...